Ο Μέραρχος Δημήτριος Θεοτόκης και άλλοι Κερκυραίοι στη Μικρασιατική εκστρατεία

Η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου  Πολέμου σηματοδοτεί την έναρξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου (1919-1922). Η Συνθήκη των Σεβρών που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 1920 καθόριζε τους όρους ειρήνης μεταξύ των Δυνάμεων της Αντάντ και της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα αξίωνε, μεταξύ άλλων, τα εδάφη της Θράκης, τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Σαμοθράκη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης.

Έγγραφο του Δημάρχου Κερκυραίων προς την Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» σχετικά με πρόσκληση σε επιτροπή για τον επικείμενο εορτασμό της υπογραφής της ειρήνης (10/3/1920). Αρχείο Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος».

Οι συμμαχικές δυνάμεις αποφάσισαν την αποστολή των ελληνικών στρατευμάτων στην περιοχή της Σμύρνης σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσουν την πολιτικοοικονομική επιρροή τους στον χώρο της Ιωνίας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη των Δυνάμεων, διατάζει την απόβαση του ελληνικού στρατού στην Μικρά Ασία με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης και την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού, έχοντας, όμως, ως απώτερο στόχο και μύχια επιθυμία την υλοποίηση της Μεγάλης Ιδέας, με την πρόσκτηση των παράλιων εδαφών της Δυτικής Ασίας. Οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ θα αμφισβητήσουν την Συνθήκη, ενώ ο ελληνικός στρατός προελαύνει στα εδάφη της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα, όμως, από τον Νοέμβριο του 1920 και την ενθρόνιση του Κωνσταντίνου ως βασιλιά της χώρας, βρίσκεται εκτεθειμένη, έχοντας χάσει την υποστήριξη και την πολιτική κάλυψη της Γαλλίας και της Αγγλίας, οι οποίες εξετάζουν μια πιθανή αναθεώρηση των όρων της, εκ του αποτελέσματος, εύθραυστης Συνθήκης των Σεβρών.

Έγγραφο του Δήμου Κερκυραίων προς την Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» σχετικά με τον εορτασμό της υπογραφής της ειρήνης (29/7/1920). Αρχείο Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος».

Η Μικρασιατική Εκστρατεία θα διαρκέσει από τις 2 Μαΐου 1919 έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1922. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο ελληνικός στρατός δημιούργησε μία ζώνη ασφαλείας γύρω από την πόλη. Αμέσως μετά τον ερχομό των Ελλήνων στην Μικρά Ασία, η έλλειψη αποικιακής εμπειρίας από μέρους τους έγινε εμφανής. Ταυτόχρονα, το τουρκικό εθνικό κίνημα διαρκώς ενισχύονταν, και εξαιτίας αυτού η νέα ελληνική διοίκηση επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πραγματοποιώντας μία νέα εκστρατεία στο εσωτερικό του οροπεδίου της Ανατολίας. Τα εξαντλημένα, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ελληνικά στρατεύματα καταρρέουν μπροστά στην πίεση των αντίπαλων στρατιωτικών σωμάτων. Η ελληνική οπισθοχώρηση προς τα παράλια έγινε άτακτα, χωρίς οργάνωση, ενώ τόσο η ίδια όσο και η ακόλουθη τουρκική αντεπίθεση οδήγησαν σε εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου ενάντια στον άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Αποκορύφωμα της εξέλιξης αυτής ήταν η κατάληψη και ο εμπρησμός της Σμύρνης από τις τουρκικές δυνάμεις, γεγονός που οδήγησε στον αφανισμό και την εκδίωξη του γηγενούς χριστιανικού πληθυσμού της πόλης. 

«Ἀπό τήν στιγμήν αὐτήν ἔχασα πάσαν ἐπαφήν μέ τούς ἄλλους στρατιῶτες που εἶχα καί μαζύ μέ τόν χωριάνό μου Βασίλη προσπαθούσαμαι πῶς νά γλυτόσωμαι καί πως νά φθάσωμαι εἰς Σμύρνην καί τα σπίτια μας. Ὅλλην τήν νύκτα περιπλανιόμασται μη γνωρίζοντας που βαδίζωμαι καί τήν ἄλλην ἡμέραν 15 Αυγούστου διά νά βροῦμαι τόν δρόμον που πηγαίνει εἰς τήν Σμυρνη ἔπρεπε νά περάσωμαι μίαν χαράδραν ἡ ὁποία ἐβάλετο συνεχῶς πάρά τοῦ τουρκινοῦ πυροβολικοῦ.»
Απόσπασμα ανέκδοτου ημερολογίου του Κερκυραίου λοχία Γεώργιου Νικολούζου,
Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Μεταξύ των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών που έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική εκστρατεία αναγνωρίζουμε τον μνημειώδη αγώνα και δεκάδων Κερκυραίων, προεξέχοντος αυτών, του ανδρείου Συνταγματάρχη της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας», Δημητρίου-Θεμιστοκλέους Θεοτόκη (1872-1923).

Ο Δημήτριος - Θεμιστοκλής Μάρκου Θεοτόκης, Ιδιωτικό Αρχείο Δημητρίου Θεοτόκη.

Ο Δημήτριος Θεοτόκης ήταν γόνος ευγενούς κερκυραϊκής οικογένειας, υιός του πολιτικού και ιστοριοδίφη Μάρκου-Αλοΐσιου Θεοτόκη και αδελφός του λογοτέχνη Κωνσταντίνου Θεοτόκη και του ιστοριοδίφη Σπυρίδωνος Θεοτόκη.

Το 1890 εντάχθηκε στην Σχολή Ευέλπιδων και κατόπιν ακολούθησε καριέρα στον Ελληνικό Στρατό. Την περίοδο 1912-1913 συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους, όπου και διακρίθηκε. Το Σεπτέμβριο του 1921, έχοντας πλέον ανέλθει στον βαθμό του Συνταγματάρχη, ανέλαβε την διοίκηση της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας», ενός επίλεκτου στρατιωτικού σώματος που συστάθηκε με κρυφό σκοπό την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

«Τον παππού μου, Δημήτριο - Θεμιστοκλή Θεοτόκη, τον γνώρισα μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα μου και της γιαγιάς μου, τα αρχεία, τις φωτογραφίες, τα βιβλία και την ηθική παρακαταθήκη που μας άφησε, βασισμένη στο οικογενειακό μας πιστεύω: “Ευτυχής εάν εκ των κόπων σου προκύπτει ωφέλεια εις τους άλλους”. Αυτήν την παρακαταθήκη ευλαβικά προσπαθούμε να μεταφέρουμε πιστά από γενεά σε γενεά με θαυμασμό, εκτίμηση και άπειρο σεβασμό. Δεν τον γνώρισα, αλλά είναι σαν να τον ξέρω από πάντα..»
Δημήτριος Θεοτόκης, εγγονός μεράρχου Δημήτριου - Θεμιστοκλή Θεοτόκη,
Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Η «Ανεξάρτητη Μεραρχία» συγκροτήθηκε δυνάμει της υπ. αριθμ. Ε.Π.Ε. 235/29-06-1921 διαταγής του Υπουργείου Στρατιωτικών, με πρώτο Διοικητή της Μεραρχίας τον Υποστράτηγο Γεώργιο Λεοναρδόπουλο και Διοικητή του Μεραρχιακού Πεζικού τον Συνταγματάρχη Δημήτριο Θεοτόκη. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1921 την διοίκηση της Μεραρχίας θα αναλάβει ο Θεοτόκης, καθώς ο Υποστράτηγος Λεοναρδόπουλος προσβάλλεται από τύφο και η νοσηλεία του κρίνεται απαραίτητη. Η «Ανεξάρτητη Μεραρχία» θεωρείται μια εκ των αξιότερων και δυναμικότερων μαχητικών σωμάτων που έλαβαν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μικράς Ασίας. 

 

Από τις αρχές Οκτωβρίου 1921 η Ανεξάρτητη Μεραρχία βρίσκεται σε προκάλυψη στον τομέα Εσκί Σεχίρ (Δορυλαίο) – Ακ Ιν εκτελώντας αποστολές αναγνώρισης και αναχαίτισης καθ’ όλη την διάρκεια της παθητικής άμυνας. Κατά τις περιόδους ύφεσης της τουρκικής επιθετικότητας εκτέλεσε πληθώρα αρχαιολογικών ανασκαφών φέρνοντας στο φως αρχαία ελληνικά ευρήματα.

Αρχαιότητες, Σουτζά Εδδίν (Νοέμβριος 1921). Ιδιωτικό Αρχείο Δημητρίου Θεοτόκη.

Τον Αύγουστο του 1922 με την κατάρρευση του μετώπου, η Μεραρχία αποκόπηκε από το υπόλοιπο ελληνικό στράτευμα και απομονώθηκε στην καρδιά της Ανατολίας. Κατά αυτό τον τρόπο, ο Δημήτριος Θεοτόκης, το επιτελείο του και οι άνδρες τους αναγκάστηκαν να διανύσουν πεζοί σε διάστημα 17 ημερών, εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα σε εχθρικό έδαφος, προκειμένου να φτάσουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Με εντολή του Συνταγματάρχη Θεοτόκη η «Ανεξάρτητη Μεραρχία» ξεκίνησε την πορεία της από την Φρυγία προς δυσμάς, έχοντας αψηφήσει τις διαταγές της Διοίκησης του Β΄ Σώματος Στρατού και της Στρατιάς Μικράς Ασίας, οι οποίες έφθασαν μέσα σε ερματισμένο κάνιστρο, αποφασισμένος ότι η προτεινόμενη κίνηση προς Βορρά ή Νότο θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή του σώματος. 

Η εμπειρία του από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνδυασμό με τις γνώσεις που είχε αποκομίσει κατά τη φοίτησή του στην Σχολή Πολέμου της Γαλλίας και την μετεκπαίδευσή του στο Reims με το 132 Σύνταγμα Πεζικού του γαλλικού στρατού, ανέπτυξαν το στρατιωτικό του ένστικτο, το οποίο τον ώθησε να λάβει την γενναία απόφαση να κινηθεί η «Ανεξάρτητη Μεραρχία» δυτικά, διανύοντας τελικά 630 χιλιόμετρα εχθρικού εδάφους, περισυλλέγοντας  περίπου 8.000 πρόσφυγες και κατακερματισμένα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, στην πορεία προς το παραθαλάσσιο Ντικελί, όπου αισίως, στις 30 και 31 Αυγούστου του 1922, επιβιβάστηκαν σε πλοία με προορισμό την Μυτιλήνη. Η ηγεσία του Θεοτόκη καθώς και οι αποφάσεις που πήρε το επιτελείο του κατά την δύσκολη αυτή πορεία, συνέβαλλαν στην επιτυχημένη εκκένωση του μικρασιατικού εδάφους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 7.840 άνδρες που συμμετείχαν στις τάξεις της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας», κατά την μακρά πορεία της προς το Ντικελί, η οποία τιμητικά ονομάστηκε «Κάθοδος των νεότερων μυρίων»,  καταγράφηκαν λιγότεροι από 60 τραυματίες.

Ενθύμια της πορείας της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας». Τουρκική σημαία και τουρκικό σπαθί τα οποία έλαβε ο Δημήτριος Θεοτόκης μετά την αναμέτρηση της «Ανεξάρτητης Μεραρχίας με την 1η Τουρκική Μεραρχία Πεζικού και την 3η Μεραρχία Ιππικού, Ιδιωτικό Aρχείο Δημήτριου Θεοτόκη.
Μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του στρατοπέδου «Στρατηγού Δημητρίου Θεοτόκη» στην Κέρκυρα.

Η Ελληνική Πολιτεία, αν και πολλές δεκαετίας αργότερα, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του έδωσε το όνομα του Δημητρίου Θεοτόκη στο Τάγμα Εθνοφυλακής Κέρκυρας-Στρατόπεδο «Στρατηγού Δημητρίου Θεοτόκη» με την υπ. Αριθμ. Φ.911.24/3/387818/Σ.2301 20.03.2017 Διαταγή Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Πέρα όμως από την εξέχουσα προσωπικότητα του Δημήτριου Θεοτόκη, δεκάδες άλλοι Κερκυραίοι πολέμησαν στη Μικρά Ασία. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είχαν ήδη διακριθεί στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γιάννης Σ. Πιέρης, Κέρκυρα 14/04/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Στις μάχες κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής εκστρατείας οι κερκυραίοι στρατιώτες πολέμησαν γενναία. Αρκετοί μάλιστα τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως για παράδειγμα ο έφεδρος ανθυπίατρος και μετέπειτα διακεκριμένος ακτινολόγος Φιλοκτήμων Παραμυθιώτης.

«Τραυματίστηκα λίγο πριν την οπισθοχώρηση ευτυχώς, αλλιώς θα με είχανε σκοτώσει. Ήμουνα ανθυπίατρος και επομένως έπρεπε να περιθάλπω τους τραυματίες. Βέβαια πάνω στην μάχη μία οβίδα μας χτύπησε. Σκότωσε δύο που ήτανε κοντά μου και τραυμάτισε εμένα. Ευτυχώς (που) βρέθηκε κάποιος να με πάρει (από το σημείο) διότι εγώ δεν μπορούσα να σηκωθώ. Είχα χτυπήσει το πόδι μου και πονούσα (…) Με ένα φορείο με μεταφέρανε εις την Προύσα∙ ήταν περίπου τριακόσια χιλιόμετρα από εκεί που τραυματίστηκα εγώ. Εκεί μου κάνανε στραγαλεκτομή ένας Σπύρογλου… ήταν ένας γιατρός που είχαμε»
Φιλοκτήμων Παραμυθιώτης, ανθυπίατρος,
Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος που πλήρωσε και η Κέρκυρα στη Μικρά Ασία. Από τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας του Ελληνικού Στρατού προκύπτει πως κατά την διάρκεια της εκστρατείας 284 νέοι Κερκυραίοι έπεσαν είτε μαχόμενοι είτε τραυματίστηκαν σοβαρά και κατέληξαν αργότερα σε κάποιο στρατιωτικό νοσοκομείο.

«Πένθη», Εθνική Ζωή (7/11/ 1922). Γ.Α.Κ., Αρχείο Κέρκυρας.

Ανάμεσα στους νεκρούς και ο λοχαγός του Πεζικού Γεράσιμος Βρυώνης που αν και καταγόταν από την Λευκάδα ζούσε με την οικογένειά του στην Κέρκυρα. Μάλιστα, η κόρη του Μαρίκα Βρυώνη, υπήρξε ένα εκ των θυμάτων του ιταλικού βομβαρδισμού της Κέρκυρα το 1923, σε ηλικία μόλις 6 ετών.

«Όσα η Μοίρα μελανά, λέγουν, μας έχει γράψει με τις αχτίδες δεν μπορεί ο ήλιος να ξεβάψει. Γι’ αυτό και της Μαρίκας μας που ήτανε γραμμένο σ’ αυτό τον κόσμο να μη ιδη πατέρα το καημένο τίποτε δεν ημπόρεσε στις μάχες να τον σώσει ουτ’ ύστερα αιχμάλωτον να τον ελευθερώσει. Τον έσφαξαν, Κι η ορφανή έξη χρονώνε κόρη χωρίς πατέρα να ιδή, πατέρα επενθηφόρει..»
Μαρκησία Τζιμοπούλου, «Το Μονάκριβο», 1966.
Πορτραίτο Λοχαγού Γεράσιμου Βρυώνη. Συλλογή Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Πιστοποιητικό της κοινότητας Αγίου Πέτρου Λευκάδας σχετικό με τον Γεράσιμο Βρυώνη. Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Η επιστροφή στο νησί των Κερκυραίων στρατιωτών ήταν μια στιγμή φορτισμένη συναισθηματικά για όλους. Οι περισσότεροι πολεμούσαν για χρόνια μακριά από τις οικογένειές τους. Οι συγγενείς τους δυσκολεύονταν να τους αναγνωρίσουν.

«Μόλις ἀντικρήσαμε τό ὄμορφο νησί ἡ καρδιά κτηποῦσε ἀπό χαρά εἴμεθα δέ οἱ πρώτοι που ἤλθαμαι εἰς τήν Κέρκυρα και μέσα εἰς τήν βάκρα που ἔβγαιν ἔξω βλέπω τόν πατέρα ἀπό μακρυά ψάχνοντας νά μέ γνωρήση δέν μέ γνώρισε ὅμως ἀλλά ἐγώ κοντά του καί τοῦ εἶπα μή φοβάσαι καί ἤλθα και τότε ἐκλαίγαμε καί οἱ ἀπό χαρά καί συγκήνησι». Απόσπασμα ανέκδοτου ημερολογίου του Κερκυραίου λοχία Γεώργιου Νικολούζου. Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Τα Ιόνια νησιά ανταποκρίθηκαν παντοιοτρόπως στα καλέσματα της Πατρίδας ήδη από την περίοδο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Στους νεότερους χρόνους, η Κέρκυρα προσέφερε δεκάδες άξια τέκνα της στα πεδία των μαχών. Το ένδοξο 10ο Πεζικό Σύνταγμα, το κύριο στρατιωτικό σώμα που έδρευε για δεκαετίες στο νησί, διακρίθηκε στις σημαντικότερες πολεμικές αναμετρήσεις της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η θρυλική σημαία του Συντάγματος, η αποκαλούμενη «Σαραντάπορος», καταστράφηκε από τους αξιωματικούς του μετά την κατάληψη της Κέρκυρας από τις Ιταλικές δυνάμεις το 1941.

Αναμνηστική πλάκα για το 10ο Πεζικό Σύνταγμα στο Παλαιό Φρούριο. Ιδιωτικό Αρχείο Δημητρίου Θεοτόκη.
Αλληλογραφία με ευχές προς το λοχία του 10ου πεζικού Συντάγματος Ευγένιο Φωτεινό (10/12/1915). Χαρακτηριστική είναι η ένδειξη «όπου δει». Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο», χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

To keep connected with us please login with your personal info.

New membership are not allowed.

Enter your personal details and start journey with us.

error: Content is protected !!
elΕλληνικά