Η προσφυγική μνήμη σήμερα

Εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια σήμερα στην οδό Βλαχερνών στη Γαρίτσα. 

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»

Γ. Σεφέρης, Μνήμη Α΄, 1955

Η μνήμη παραμένει στενά συνδεδεμένη με την ιστορία. Είναι δυναμική, ευμετάβλητη, και μεταφέρει συναισθήματα. Ορθότερα, η μνήμη συνήθως αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο προσέλαβαν τα γεγονότα οι πρωταγωνιστές τους και όχι αποκλειστικά τα ίδια τα γεγονότα.

Σε αυτό το πλαίσιο η παρούσα έκθεση ολοκληρώνεται με την αναζήτηση της προσφυγικής μνήμης σήμερα στην Κέρκυρα. 

Οι πρόσφυγες του 1922, παραμένουν «ζωντανοί» στις μνήμες και τις αφηγήσεις των παιδιών και των εγγονιών τους που ζουν σήμερα στο νησί. Τους θυμούνται με αγάπη και αναπολούν τις στιγμές που έζησαν μαζί τους, τα τραγούδια, τις μυρωδιές και τις ιστορίες που τους διηγούνταν.

«Ήταν πάρα πολύ καλή γιαγιά… τι άλλο να πω! … Έχω να θυμάμαι μόνο καλές στιγμές από την γιαγιά μου. Ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που έχω γνωρίσει»
Ντάνιελ Φωκάς, απόγονος γ΄ γενιάς (Ραιδεστός Αν. Θράκης), Κέρκυρα 2021,
Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Κάποιοι πρόσφυγες δεν μίλησαν ποτέ για τα τραυματικά γεγονότα που βίωσαν. Άλλοι πάλι μεγάλωσαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με διηγήσεις για τη ζωή στη πατρίδα τους και τη φυγή από εκεί, αντί για παραμύθια. Ιστορίες που χαράχθηκαν για πάντα στα παιδικά μυαλά… Το τραύμα της μνήμης που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά…

Σοφία Λινάρδου – Καραγιαννοπούλου, Κέρκυρα 23/06/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

«Εμείς σαν παραμύθια είχαμε τις ιστορίες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μπορεί λίγο να μας ¨μαύριζε¨ την ψυχή∙ από την άλλη, βέβαια, ήταν ίσως για αυτούς η ανάγκη… θέλανε να το πούνε»
Κατερίνα Κυριαζοπούλου- Ορφανίδου, απόγονος γ΄ γενιάς (Τιγκελτζίκ-Μπάφρα-Αμάσεια Μ.Ασίας),
Θεσσαλονίκη 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Δεν ήταν μονάχα οι ιστορίες που άκουσαν σαν παιδιά, αλλά και τα τραγούδια που σιγομουρμουρούσαν οι δικοί τους. Μελωδίες, ρυθμοί και στίχοι που επανέρχονται διαρκώς στα χείλη των απογόνων.

Σπυριδούλα Ματθαιοπούλου, Κέρκυρα 17/11/2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

«Μας τραγουδούσε, τούρκικα. Μας νανούριζε με τούρκικα τραγούδια! Αυτό το «Bekledim De Gelmedin» που ακούγεται και τώρα».

Αντίστοιχα και οι μυρωδιές της Ανατολής παραμένουν ανεξίτηλες στη μνήμη των απογόνων. Αγαπημένα φαγητά, η γεύση των οποίων δε χάνεται όσα χρόνια και να περάσουν. Εξάλλου, όπως πολλοί απόγονοι επισημαίνουν στις συνεντεύξεις τους, το φαγητό ήταν ιεροτελεστία.

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς. Ιδιωτικό Αρχείο Εριφύλης (Έρης) Χυτήρη.

Πέρα από τις παιδικές αναμνήσεις των απογόνων, την παρουσία των προσφύγων στο νησί της Κέρκυρας αποτυπώνουν και τα λιγοστά αντικείμενα που κατόρθωσαν να φέρουν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Όσα από αυτά έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, ακόμα και αν αποτελούν αντικείμενα απλής καθημερινής χρήσης, κρύβουν πίσω τους ξεχωριστές ιστορίες για την κάθε οικογένεια. Πρόκειται για ανεκτίμητα κειμήλια που υπενθυμίζουν  στους απογόνους την καταγωγή τους.

«Ο καθένας έφερε στην πλάτη του από ένα σακούλι με τα πιο απαραίτητα. Απαγορευόταν η μεταφορά πολύτιμων αντικειμένων όπως χρυσαφικά, παρά μόνο ότι φορούσαν. Εκείνο που τους επέτρεπαν ήταν η μεταφορά εικόνων Αγίων της Ορθοδοξίας. Έτσι ο καθένας κρατούσε τουλάχιστον από μια εικόνα»
Ιωάννης (Γιάγκος) Καλαϊτζόγλου, απόγονος β΄ γενιάς (Σίλλη Ικονίου),
Κέρκυρα 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

 

 

«Η γιαγιά μου είχε παραγγείλει ένα χαλί, σε κάποιον που έφτιαχνε χαλιά, ακριβώς απέναντι από το σπίτι της. Το χαλί αυτό ετοιμάστηκε. Ο ταπητουργός το έδωσε του γιου του (ένα παιδάκι γύρω στα δέκα-δώδεκα ετών) να το πάρει στην κυρά Βαρβάρα, για να πληρωθεί. Έγινε αυτό∙ έλαβε το παιδί τα χρήματα και μέχρι να πάει στο σπίτι του, το κόψανε οι Τσέτες στη μέση του δρόμου, το σφάξανε. Θορυβημένοι οι δικοί μου, μόλις πήγε στο σπίτι ο παππούς μου και του είπανε το γεγονός, τους λέει: ¨Σηκωθείτε, το βράδυ φεύγουμε!¨. Είχε μια βάρκα, αρκετά μεγάλη πρέπει να ήταν. Και στην βάρκα αυτή μέσα, το βράδυ μπήκανε δεκαέξι άτομα. Η οικογένεια η δική του και δύο συγγενικές οικογένειες. Πήρανε μαζί τους … και το καινούργιο χαλί. Και στο χαλί μέσα είχανε τυλιγμένο τον πατέρα μου, μόλις δύο ετών!…το χαλί αυτό βρίσκεται σήμερα στην Κέρκυρα και το έχει ο εγγονός μου. Εκεί πάνω παίζει σήμερα!»

Γεώργιος Καγκουρίδης, απόγονος β΄ γενιάς (Τσανάκαλλε), Κέρκυρα 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Χαλί από το Τσανάκkαλε. Χαλί, μέσα στο οποίο μεταφέρθηκε ο πατέρας του Γεώργιου Καγουρίδη το οποίο βρίσκεται στην Κέρκυρα. Ιδιωτικό Αρχείο Γεώργιου Καγκουρίδη.

Η ανάγκη επιστροφής στις πατρίδες των προγόνων τους, η αναζήτηση με αλλά λόγια των περιοχών, των σπιτιών και του περιβάλλοντος στο οποίο γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι δικοί τους αποτελεί για πολλούς από τους απογόνους μια ηθική υποχρέωση και παράλληλα μια προσωπική ανάγκη. Κάποιοι κατάφεραν να πάνε, κάποιοι άλλοι όχι ακόμα. Πολλοί ήταν βέβαια και αυτοί που δεν θέλησαν ποτέ, για συναισθηματικούς λόγους, να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.

Αναστασία Παπάζογλου, Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων 17/05/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Σπυρίδων Μουρατίδης, Κέρκυρα 22/07/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Εριφύλη (Έρη) Χυτήρη, Κέρκυρα 29/11/2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Οι αναμνήσεις, τα κειμήλια, η επιστροφή στις πατρίδες των προγόνων διαφυλάσσουν τις οικογενειακές μνήμες και παραδόσεις. 

Ποιο είναι όμως το αίσθημα των απογόνων απέναντι στη καταγωγή τους σήμερα; Μπορεί τα επίθετα τους να παραπέμπουν στον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι ίδιοι όμως συναισθάνονται την προσφυγική τους καταγωγή ή έχουν αφομοιωθεί πλήρως στην κερκυραϊκή κοινωνία; Το αίσθημα απέναντι στην καταγωγή αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο για τη διατήρηση της μνήμης.

Το ιστορικό τραύμα κάποιες φορές μετουσιώνεται σε τέχνη. Απόγονοι που εμπνέονται από τις οικογενειακές τους ιστορίες και αποτυπώνουν στον καμβά τα συναισθήματά τους.

Σπύρος Μουρατίδης, «Με την ελπίδα της επιστροφής» (2022) ,ακουαρέλα, 38 Χ 56 cm. Οι πρόσφυγες, φεύγοντας από τους τόπους προέλευσής τους, έθαβαν πολύτιμα αντικείμενα, με τη σκέψη ότι, κάποια στιγμή, θα ξαναγυρίσουν και θα τα ξαναβρούν. Αυτό εξακολουθούσαν να πιστεύουν για αρκετά χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ιδιωτικό Αρχείο Σπυρίδωνος Μουρατίδη.
Εριφύλη (Έρη) Χυτήρη «Ξεριζωμος» (2022). Ιδιωτικό Αρχείο Εριφύλης (Έρη) Χυτήρη.

Δεν είναι μόνο οι οικογενειακές αναμνήσεις των απογόνων που διατηρούν ακόμη ζωντανή την παρουσία των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στο νησί. Η Δημόσια μνήμη, αν και όχι τόσο ευδιάκριτη, παραμένει ακόμα ισχυρή. 

Οι προσφυγικοί σύλλογοι που συστάθηκαν τα πρώτα χρόνια έχουν πάψει να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, αν και δεν ιδρύθηκε από απογόνους προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί, αποτελεί το μοναδικό σωματείο της Κέρκυρας που δραστηριοποιείται για την διάσωση των προσφυγικών παραδόσεων και εθίμων.

Χρήστος Χαχαμίδης, Κέρκυρα 21/06/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Καταστατικό ίδρυσης Ευξείνου Λέσχης Κερκύρας. Αρχείο Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Κερκύρας.

Μια βόλτα στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Κέρκυρας αρκεί για να εντοπίσει ο επισκέπτης κάποιο από τα εναπομείναντα «χαμηλά» οικήματα που δεν έχουν γίνει ακόμα πολυκατοικίες, θυμίζοντας πως σε αυτά έχτισαν τη ζωή τους από την αρχή οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί. Ο χαρακτηρισμός των περιοχών που δόθηκαν σπίτια στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής ως «προσφυγικά» έχει πλέον χαθεί, οπότε συχνά περνάμε από αυτούς τους δρόμους, αγνοώντας την ιστορία τους.

Εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια στην οδό Κύπρου.

 

 

«Τα προσφυγικά σπίτια ήταν χαμηλά… πώς δεν ήταν … αφού μέχρι προχθές τα είχαμε, όλα χαμηλά ήτανε. Τώρα υπάρχουνε, εδώ ακόμη σπίτια τέτοια, χαμηλά»
Αδαμαντία Μακρή, απόγονος β΄ γενιάς (Σίλλη Ικονίου),
Κέρκυρα 2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Ελάχιστοι επίσης γνωρίζουν πως το συντριβάνι στην πάνω πλατεία, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στη θέση που είναι σήμερα με χρήματα ενός πρόσφυγα, του γιατρού Γεώργιου Βαϊάνου. Το όνομα του μάλιστα φέρει τιμητικά ένα καντούνι δίπλα στη Μητρόπολη.

Αδαμαντία Μακρή, Κέρκυρα 17/11/2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Ένας μέτριου αναστήματος, χοντρούλης, με την τραγιάσκα του, ροδαλός. Γελαστός με το μπαστούνι του…έτσι θυμάμαι τον γιατρό Βαϊάνο.
Σπυριδούλα Ματθαιοπούλου, απόγονος β΄ γενιάς (Σίλλη Ικονίου),
Κέρκυρα 2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
Πινακίδα όδου Γεώργιου Βαϊάνου.
Το συντριβάνι στην Πλατεία Σπιανάδα. Μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε εκεί με χορηγία του Γεώργιου Βαϊάνου.

Την παρουσία των προσφύγων υπενθυμίζουν και τα ταφικά μνημεία και κενοτάφια στα κοιμητήρια του νησιού, τα οποία μάλιστα συνδέουν δεκάδες οικογένειες που ζουν σήμερα σε άλλα μέρη με την Κέρκυρα, ως τόπο ανάπαυσης των προγόνων τους.

Χαρακτηριστικό είναι το κενοτάφιο το Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη στο Α΄Νεκροταφείο, όπως επίσης η μαρμάρινη πλάκα για τους πρόσφυγες θύματα του ιταλικού βομβαρδισμού του 1923.

Το κενοτάφιο του Αγίου Αρσενίου. Σημειώνεται πως έχουν πραγματοποιηθεί δυο ανακομιδές των οστών του Αγίου Αρσενίου. Η πρώτη από τον Άγιο Παΐσιο το 1958 και η δεύτερη το 1995 από τον τότε Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων Τιμόθεο.

 

 

 

«Ο Ιερεύς του Κοιμητηρίου μου είπε ή να πάω ξανά άλλη εποχή ή να παραμείνω μέχρι να σταματήσουν οι βροχές. Του είπα “θα έρθω αύριο το πρωί στο Κοιμητήρι και ο Πατήρ θα βοηθήση”. Την επομένη το πρωί ξεκίνησα με κατακλυσμό, αλλά μόλις έφθασα στο Κοιμητήρι, έπαψε αμέσως η δυνατή εκείνη βροχή και βγήκε ήλιος. Έγινε με καλοσύνη η εκταφή του, διάβασε και το Τρισάγιο ο Ιερεύς, και φεύγοντας με τα Λείψανα, άρχισε πάλι η δυνατή βροχή να συνεχίζη. Ο Ιερεύς τότε μου είπε: “ο Πατήρ έκανε το θαύμα του”».
Μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου, Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης,
Σουρωτή Θεσσαλονίκης 1994.

Δίπλα στο κενοτάφιο  του Αγίου Αρσενίου ο  επισκέπτης εντοπίζει και μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη του παπα- Γερμανού Κυριακίδη την οποία τοποθέτησαν οι απόγονοι του που ζουν σήμερα στον Βόλο.

Μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη παπα- Γερμανού Κυριακίδη. Ιδιωτικό Αρχείο Γιάννη Παπαδόπουλου.
«Από τα μεγαλύτερα παιδιά -τα οποία ήτανε είκοσι χρονών- τους είχαν πει που ήταν θαμμένος ο παπα - Γερμανός . Ξεκίνησαν λοιπόν οι γονείς μου και πήγανε στην Κέρκυρα με ένα εκδρομικό. Πήγανε στην εκκλησία στο κοιμητήριο και επειδή ξέραν ότι τους παπάδες τους θάβουν περιμετρικά του κοιμητηρίου- περιμετρικά της εκκλησίας, μάλλον- πήγαν εκεί γύρω-γύρω από την εκκλησία και ψάχνανε. Που να βρεις τώρα σε ένα χορταριασμένο χώρο, με τάφους, με κάγκελα… Και άρχισαν στην τύχη με διάφορα ξύλα και με διάφορες πέτρες να απομακρύνουν το χώμα που υπήρχε επάνω από τους τάφους∙ μήπως βρούνε κάποιο σημάδι. Και κατά το σούρουπο, μετά από μία μέρα αφού σκάψανε το επάνω μέρος από τους διάφορους τάφους, βρήκαν μία πλάκα που έγραφε «παπα- Γερμανός»… όλα τα οστά των κληρικών που υπήρχαν εκεί πριν την ανέγερση του μνημείου του Αγίου Αρσενίου φέρεται να τοποθετήθηκαν στο κενοτάφιο… Περιμετρικά του τοίχου στερέωσα και εγώ μια αναμνηστική πλάκα στη μνήμη του παππού μου παπά - Γερμανού».
Ιωάννης Παπαδόπουλος, απόγονος β΄ γενιάς (Καραζοϊρέν, επαρχίας Μπονιάν της περιφέρειας Καισάρειας της Καππαδοκίας),
Βόλος 20222, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Υπάρχουν βέβαια και άλλα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, ταφικά μνημεία που κρύβουν «βουβές» ιστορίες προσφύγων. 

Σπυρίδων Μουρατίδης, Κέρκυρα 22/07/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Αρκεί να ψάξεις για να εντοπίσεις όλα όσα θυμίζουν την παρουσία των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στο νησί. 

Η Κέρκυρα εξάλλου,  ως ο πρώτος ουσιαστικά τόπος επαφής χιλιάδων προσφύγων με τη νέα πραγματικότητα, έχει χαραχθεί ανεξίτηλα και στις μνήμες απογόνων που ζουν σήμερα σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

«Στο σπιτάκι του εποικισμού που είχαμε παλιά είχε η μητέρα μου στο σαλόνι ένα κάδρο. Την ρώτησε κάποιος μουσαφίρης μια φορά τι παρίστανε και του είπε ¨ δεν το βλέπεις; η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα που τον είχαμε προστάτη στην Κέρκυρα¨. Ήταν ο Άγιος της καρδιάς της και έλεγε ιστορίες για θαύματα του Αγίου ότι είναι πολύ θαυματουργός και ότι λιώνουν τα παπούτσια του, το έλεγε στα παιδιά μου ότι τους προστάτεψε και έζησαν. Έλεγε επίσης ότι ¨στην Κέρκυρα που μας δέχτηκαν ευλογημένος τόπος είχε φραγκόσυκα και τρώγαμε και ήταν πολύ ωραία¨. Εμείς στην Μακεδονία δεν ξέραμε τι είδους φρούτο είναι αυτό και όταν πήγαμε εκδρομή στην Καλαμάτα είδαμε παντού φραγκόσυκα. Θυμάμαι με τι χαρά κατέβηκαν από το αυτοκίνητο τα παιδιά μου να μαζέψουμε να φέρουμε ενθύμιο στη γιαγιά για να θυμηθεί την Κέρκυρα που ήταν μικρή».
Σουλτάνα Χρηστάνη, απόγονος β΄ γενιάς (Μάδυτος Αν. Θράκης),
Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

«Ἡ πατρίδα στέκεται τώρα μέσα στον καθένα μας».

Γ. Χυτήρης, Το Μέγα Δρυ,2003

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο», χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

To keep connected with us please login with your personal info.

New membership are not allowed.

Enter your personal details and start journey with us.

error: Content is protected !!
elΕλληνικά