Προσωρινή Εγκατάσταση και Περίθαλψη

Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (9/5/1923). Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

«Κουρελῆδες και ψωμοζῆτες ἢρθαμαν σε ξένον τόπον.» 

Χυτήρης Γεράσιμος, Το Μέγα Δρυ, 2003.

 

Η Κέρκυρα αναδείχθηκε ήδη από τα τέλη του 1922 σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Επιτακτική ανάγκη υπήρξε η άμεση στέγασή τους και η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

 

Για να επιτευχθεί η προσωρινή στέγαση των χιλιάδων προσφύγων που μεταφέρθηκαν στο νησί, έγινε προσπάθεια αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων χώρων. Στην κατεύθυνση αυτή επιτάχθηκαν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και έγιναν και προσπάθειες για μεταφορά προσφύγων σε ορισμένα χωριά.

Πρόσφυγες μέσα στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Ο κύριος όγκος των προσφύγων φαίνεται πως εγκαταστάθηκε στο Παλαιό Φρούριο, το οποίο διέθετε στρατώνες και άλλους χώρους που μπορούσαν να φιλοξενήσουν προσωρινά σημαντικό αριθμό ατόμων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, μέσα στο Παλαιό Φρούριο, έμειναν 600 άτομα.

 

 

«Στο Φρούριο ήταν, έτσι, μεγάλοι χώροι, χωρισμένοι με υφάσματα, η κάθε οικογένεια»
Αριστείδης Αποστολίδης, απόγονος β΄ γενιάς (Πέρμαντα Ικονίου & Αγ. Κωνσταντίνος Καισάρειας),
Κέρκυρα 2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
Έγγραφο με αριθμό 71277 (α/α 6984) και ημερομηνία 8/8/1923 σύμφωνα με το οποίο, το Υπουργείο Στρατιωτικών διέταξε τον Φρούραρχο Κερκύρας να παραχωρήσει τους στρατώνες του Παλαιού Φρουρίου για την στέγαση των προσφύγων. Γ.Α.Κ., Αρχεία Κέρκυρας, Αρχείο Νομαρχίας Κέρκυρας, φ.297 «1923 4743-10983, 1924 1-2159», (1923-1924).

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Φρούριο δεν ήταν καλές, ενώ κατά την παραμονή τους εκεί, οι πρόσφυγες έμελλε να ζήσουν ακόμα μια στρατιωτική επίθεση, αυτή των φασιστικών ιταλικών δυνάμεων τον Αύγουστο του 1923, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιων προσφύγων.

Για το επεισόδιο Τελλίνι και τον βομβαρδισμό της Κέρκυρας τον Αύγουστο του 1923 από τους Ιταλούς δείτε το ειδικό αφιέρωμα εδώ.

Το διήγημα «Στου κόσμου τη Συμφορά» γράφτηκε από τον Σπύρο Ν. Μπάνο, Αρχηγό και ιδρυτή της Β΄ ομάδας Προσκόπων Κέρκυρας και δημοσιεύθηκε στο πρώτο τεύχος (1 Απριλίου 1926) του μηνιαίου περιοδικού Προσκοπική Ζωή που εξέδιδε η Β΄ ομάδα Προσκόπων Κέρκυρας. Αρχείο Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Κέρκυρας.
«Το δωμάτιο της γιαγιάς στο φρούριο έβλεπε προς το λιμάνι όπου βρίσκονταν τα ιταλικά πλοία και ενώ ο ιταλικός στόλος βομβάρδιζε την Κέρκυρα στις 31-8-1923 και το φρούριο, μόλις άκουσε να πέφτουν οβίδες δίπλα τους, ανέβηκε σε ένα σκαμνί για να ανάψει το καντήλι της Παναγίας. Τα σκαμνί το κρατούσε η μητέρα μου. Μια από τις οβίδες των πλοίων πέρασε το ανοιχτό παραθύρι και έκοψε το κεφάλι της γιαγιάς, μπροστά στα ματάκια της μανούλας μου».
Ιωάννης (Γιάγκος) Καλαϊτζόγλου, απόγονος β΄γενιάς (Μεγαλοχώρι Σίλλης & Κυλινδρία Σελεύκειας),
Κέρκυρα 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν προσωρινά και στη νησίδα Βίδο που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Κέρκυρας. Οι συνθήκες και εκεί δεν ήταν καλές. Το νησί αυτό φαίνεται μάλιστα πως λειτούργησε και ως τόπος καραντίνας σε κάποιες περιπτώσεις. Η τοποθέτηση των προσφύγων σε απομονωμένα μέρη όπως το Παλαιό Φρούριο και το Βίδο, σε αντίθεση με άλλους χώρους, δεν προκάλεσε αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

«Θυμάμαι ότι στον Βίδο δεν πέρασε καλά. Θεωρούσε ότι την κακομεταχειρίστηκαν… όχι μόνο αυτή, όλους».

Στυλιανή Σοϊλεμετζίδου, απόγονος γ΄ γενιάς (Ματσούκα Πόντου), Κέρκυρα 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Άποψη του Βίδου (1929). Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Κτήρια όπως το Δημοτικό θέατρο, το Νέο Φρούριο, το κτήριο του Αρχειοφυλακείου, τα Ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, το Γυμναστήριο, η αποθήκη διαμετακομίσεως, η αποθήκη του Αστικού Νοσοκομείου, αλλά και Σχολεία, όπως για παράδειγμα το Αρσάκειο, μετατράπηκαν επίσης σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, όχι όμως χωρίς αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

Ευρυδίκη Γουναρίδου – Κιτούτση πρόσφυγας από το Ικόνιο Μ. Ασίας, Αθήνα 1975
(Κέρκυρα 2022), Ιδιωτικό Αρχείο Οικογένειας Κατσαούνου.

εφ. Πρόσκοπος του Ιονίου, φ.13 (01/11/ 1924). Αρχείο Επτανησιακού Τύπου Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Επίταξη αποθήκης Αστικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (Ακριβές αντίγραφο με ημερομηνία 24/7/1934), Γ.Α.Κ.-Αρχεία Αθηνών, ΑΒΕ 2001, Κιβ.109, αρ.φ.3 “Επιτάξεις” (φ.853-865).
Το Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας (Δεκαετία 1920).Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.
«Στην Κέρκυρα σαν βγήκαμε μας πήγανε στο θέατρο της Κέρκυρας και μείναμε δύο χρόνια. Για πολλούς μήνες το κράτος μας μοίραζε κακάο, ζάχαρη και ρύζι. Ύστερα μας πήρανε από το θέατρο και μας πήγανε στο φρούριο. Εκεί κάτσαμε άλλα δυο χρόνια».
Μαρτυρία Θεόδωρου Νοταρά, πρόσφυγας από τη Νεάπολη,
Νέα Νεάπολη 1957, Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετατράπηκαν και ορισμένοι ναοί εντός και εκτός πόλεως. Έτσι, πρόσφυγες στεγάστηκαν πέρα από τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, στην Αντιβουνιώτισσα, στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιώτισσας εντός του Νέου Φρουρίου,  στην Αγία Παρασκευή Κυνοπιαστών  και σε άλλες εκκλησίες. Πάντως, τον Οκτώβριο του 1924, η Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας και Παξών ενημέρωσε τους εφημέριους να μην επιτρέπουν την κατάληψη των ναών από τους πρόσφυγες.

Έγγραφο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας και Παξών προς τον Ευστάθιο Νικοκάβουρα, εφημέριο του Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο (13/11/1924). Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
Ο Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιότισσας εντός του Νέου Φρουρίου μαζί με τα διπλανά κτίρια που έχουν καταστραφεί. Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.
«Εμάς, τέσσερις οικογένειες: του Καυκαλίδη την οικογένεια, του Κίλογλου την οικογένεια, του Ματάκια και τη δική μας οικογένεια, μάς πήρε ο παπάς Σαββανής, από τον Άη Λευτέρη, από εδώ. Είχε και τη Βλαχέραινα, εκεί όπου ήτανε η Αστυνομική Σχολή, εκεί όπου είναι τώρα η Ναυτική Σχολή. Εκείνη ήταν και η χρονιά που ιδρύθηκε η Αστυνομική Σχολή. Εκεί, μας πήρε ο παπάς ο Σαββανής που είχε δυο πατώματα με σπίτια τα οποία γκρεμίστηκαν μετά και έμεινε η εκκλησία. Και μας έβαλε ο παπά Σαββανής εκεί και αμέσως ο Διευθυντής της Αστυνομίας, που ήταν ο Άγγλος Ρόμαν, έδωκε εντολή, όσο καιρό θα μένανε εδώ οι άνθρωποι θα μαγειρεύανε γι’ αυτούς και θα παίρνανε συσσίτιο, όπως τρώγανε και οι Αστυνομικοί. Μας περιποιηθήκανε πολύ».
Μαρτυρία Αθανάσιου Βογιατζόγλου, πρόσφυγας από τα Δαρδανέλλια,
Κέρκυρα 1992. [Πηγή: Σπυρίδων Μουρατίδης, Προφορικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, Βάνιας 2022.]

Η ανέγερση παραπηγμάτων απαγορεύτηκε από την Πολιτεία, αν και κατασκευάστηκαν κάποια, ιδιαίτερα στο λιμάνι.

Έγγραφο με αριθμό εισαγωγής 1774 και αρ.πρωτοκόλλου 6183, το οποίο κοινοποιεί η Αστυνομική Διεύθυνσις Κερκύρας στην Νομαρχία Κερκύρας με θέμα την απαγόρευση ανέγερσης παραπηγμάτων στον χώρο της πλατείας Σαρόκο (SanRocco). Γ.Α.Κ., Αρχεία Αθηνών, Αρχείο Νομαρχίας Κέρκυρας, φ.300 «Ευρετήριο εισερχομένων εγγράφων 1926», 1926.
Έγγραφο με αριθμό 4652-φ.4042/1 και ημερομηνία 24/10/1923, με το οποίο η Αστυνομική Διεύθυνσις Κερκύρας ενημερώνει την Νομαρχία Κερκύρας ότι, σύμφωνα με διαταγή του Υπουργείου Συγκοινωνιών, απαγορεύεται η ανέγερση παραπηγμάτων σε οδούς και πλατείες για την εγκατάσταση των προσφύγων. Γ.Α.Κ., Αρχεία Αθηνών, Αρχείο Νομαρχίας Κέρκυρας, φ.499/3.
εφ. Προσφυγικό Κόσμος, φ. 5 (17/07/1927), Ψηφιακή Συλλογή Εφημερίδων της Βουλής των Ελλήνων.

Για τη στέγαση των χιλιάδων προσφύγων που έφθασαν στην Κέρκυρα επιτάχθηκαν επίσης ιδιωτικές οικίες και αποθήκες. Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη δεν έγινε δεκτή πάντα με προθυμία από τους ιδιοκτήτες των οικημάτων. Τις οικίες προς επίταξη πρότεινε ο Δήμος Κερκυραίων και την τελική απόφαση τη λάμβανε ο Νομάρχης. Επιλέχθηκαν κυρίως κενές οικίες ή κάποιες που διέθεταν επιπλέον δωμάτια. Ορισμένοι από τους  ιδιοκτήτες των σπιτιών που επιτάχθηκαν, αιτήθηκαν και έλαβαν, αργότερα βέβαια, αποζημιώσεις.

«Αλλά θυμάμαι τη γιαγιά που έλεγε ότι εκεί, γιατί είχε και πολλά παιδιά∙ (είχε) και τα αδέλφια της μαζί… κάποιος Κερκυραίος τους έδωσε το υπόγειο να μείνουνε. Και τι κάνανε αυτοί; Εδώ έχει να κάνει η γνώση που είχανε, για αυτό σου είπα λίγο πριν ότι έπαιξε ρόλο η παιδεία και τα λοιπά που είχαν στην παλαιά Μάδυτο. Καθάρισαν το υπόγειο, το ασβέστωσαν όλο. Το σάρωσαν με ψάθες (...) και έμεναν εκεί».
Ελισάβετ Κατοστάρη, απόγονος β΄ γενιάς (Μάδυτος Αν. Θράκης),
Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης 2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

Προσπάθεια έγινε και για τη μεταφορά προσφύγων σε χωριά της κερκυραϊκής υπαίθρου. Μια τέτοια προοπτική φαίνεται όμως πως έβρισκε αρνητικούς τους κατοίκους των χωριών. Στο βιβλίο πρωτοκόλλου της Νομαρχίας εντοπίζονται αρκετές αναφορές κοινοτήτων σχετικές με την έλλειψη χώρων στέγασης για τους πρόσφυγες. Παρόλα αυτά κάποιοι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν προσωρινά στην ύπαιθρο.

Ενδεικτικές εισαγωγές στο Πρωτόκολλο Νομαρχίας Κερκύρας με θέμα την αδυναμία εγκατάστασης προσφυγικών οικογενειών στα χωριά Μαγουλάδες, Λάκωνες και Πάγοι της Κέρκυρας. Γ.Α.Κ, Αρχεία Κέρκυρας, Αρχείο Νομαρχίας Κέρκυρας, φ.296 «1922 αριθ. 6719-11116, 1923 αριθ. 1-4742», (1922-1923).

Πάντως τα διάφορα δημόσια κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες στέγασης των προσφύγων εκκενώθηκαν σταδιακά. Στο Παλαιό Φρούριο οι πρόσφυγες παρέμειναν μέχρι το 1930 οπότε και συγκροτήθηκαν οι προσφυγικοί συνοικισμοί της Κέρκυρας.

Αδαμαντία Μακρή, Κέρκυρα 17/11/2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Έγγραφο με αριθμό εισαγωγής 2133, αρ.πρωτοκόλλου 5547 και ημερομηνία 10/5/1926, που αφορά την εκκένωση των κατεχομένων από πρόσφυγες οικημάτων στην Κέρκυρα. Γ.Α.Κ., Αρχεία Κερκύρας, Αρχείο Νομαρχίας Κέρκυρας, φ.301 «Από αριθ. 5027 έως 6685», (1926).
Απόσπασμα πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων της 14ης Ιουνίου 1924. Αρχείο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Δεν έλειπαν και μεμονωμένες περιπτώσεις προσφυγικών οικογενειών που κατάφεραν και νοίκιασαν σπίτι αμέσως μετά την άφιξη τους στο νησί.

«Είχανε… είχανε κάποιον εδώ στην Κέρκυρα, δεν θυμάμαι τώρα ποιος ήταν εδώ, τότε στην Κέρκυρα. Ο οποίος ήταν συγγενείς τους , και (τον) είχαν ειδοποιήσει να τους βρει σπίτι. Και τους είχανε βρει σπίτι και δεν μείναν στο Φρούριο- μέσα- με τον κόσμο».
Σπυριδούλα Ματθαιοπούλου, απόγονος β΄ γενιάς (Σίλλη Ικονίου),
Κέρκυρα 2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας

Πέρα από την αντιμετώπιση του ζητήματος της στέγασης των προσφύγων το κράτος άλλα και οι τοπικές αρχές έπρεπε να φροντίσουν και για την κάλυψη των άλλων βασικών αναγκών τους, όπως η διατροφή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Στην Κέρκυρα μας συντηρούσε το κράτος. μας βοηθούσε. Μας έδινε ψωμιά σαν Έλληνες που ήμασταν».
Μαρτυρία Ευστράτιου Σπανούδη, πρόσφυγας από τη Μάδυτο Αν. Θράκης,
Νέα Μάδυτος Θεσσαλονίκης 1999, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (ΙΑΠΕ).
Συσσίτιο που οργάνωσε η Καθολική Αρχιεπισκοπή για τους πρόσφυγες στο χώρο πίσω από το Δημοτικό Θέατρο. Σε αυτό συνέβαλε το Στρατιωτικό και Νοσοκομειακό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ (οι ιππότες της Μάλτας). Διακρίνονται ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Λεονάρδος Πρίντεζης, αρμενο-καθολικοί ιερείς, πρόσφυγες στην Κέρκυρα και εκπρόσωποι των μοναχικών κοινοτήτων της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί, Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Η μαζική εγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων σε ακατάλληλους χώρους, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκαλούσαν ανησυχία στις τοπικές αρχές για τη μετάδοση ασθενειών και επιδημικών νόσων.

Εριφύλη (Έρη) Χυτήρη, Κέρκυρα 29/11/2021, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας
Κερκύρας.

εφ. Πρόσκοπος του Ιονίου, φ. 15 (16 /11/1924), Αρχείο Επτανησιακού Τύπου Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.
«Καραντίνα δεν είχαμε, αλλά πεθαίνανε συνέχεια. Από ψείρα, από εξανθηματικό τύφο. Τους παίρναν με τα κάρα και τους έθαβαν έξω από το νεκροταφείο της Γαρίτσας και τους έριχναν και ασβέστη για απολύμανση. Οι τάφοι δεν ήταν ομαδικοί. Το νεκροταφείο ήταν μικρό. Ήρθανε ύστερα χωριανοί και βρήκαν τα κόκκαλα της μάνας τους. Και ξέρεις πώς τον βρήκανε τον τάφο; Όταν εθάψανε τη μάνα τους, εβάλανε δύο μπουκάλια ανάμεσά της και με τα μπουκάλια τη βρήκανε».
Μαρτυρία Ηλία Ραφτόπουλου, πρόσφυγας από το Ανακού, Κέρκυρα 1992.
[Πηγή: Σπυρίδων Μουρατίδης, Προφορικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, Βάνιας 2022.]
Απόσπασμα ανέκδοτου ημερολογίου του Ιωάννη Ιωάννογλου, πρόσφυγα με καταγωγή από το Αλάκλησε. Στο απόσπασμα αναφέρεται στους ψύλλους και τις ψείρες που τους βασάνιζαν κατά τη παραμονή τους στο χωριό Άγιοι Δέκα της Κέρκυρας, Ιδιωτικό αρχείο Αναστασίας Χριστόγλου- Ιωάννογλου.

Τα πρώτα χρόνια της παρουσίας των προσφύγων στο νησί εμφανίστηκαν επιδημίες πανώλης, εξανθηματικού τύφου, ευλογιάς και τραχωμάτων. Κάποιες από αυτές απείλησαν και τον ντόπιο πληθυσμό. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γιατρού Δημητρίου Γκούση, ο οποίος ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του στο ιατρείο προσφύγων του Παλαιού Φρουρίου προσβλήθηκε από εξανθηματικό τύφο το 1923.

Ιατρική περίθαλψη προσφύγων. Αρχείο οικογένειας Α. Δ.Γκούση.
Έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας Κερκύρας σχετικό με την παραλαβή αντιπανωλικού εμβολίου (14/08/1924). Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση.

Tην ιατρική φροντίδα των χιλιάδων εκπατρισμένων προσφύγων ανέλαβε το Αστικό Νοσοκομείο. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια πρόσφυγες νοσηλευτήκαν και στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ δεν ήταν λίγοι και όσοι κατέφυγαν υπό το βάρος του ξεριζωμού από τις πατρίδες τους στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στις αρχές του 1923 ιδρύθηκαν και λειτούργησαν για σύντομο διάστημα δύο ακόμη νοσοκομεία, της Γαρίτσας, με την ονομασία «Πρόχειρο Νοσοκομείο Προσφύγων Γυναικών» και το Νοσοκομείο του Κανονιού στην έπαυλη Φελς. Παράλληλα, ιατρεία προσφύγων λειτουργούσαν στο Παλαιό Φρούριο και στο Μαντούκι, περιοχές δηλαδή που ήταν συγκεντρωμένος ο κύριος όγκος των προσφύγων της Κέρκυρας. Επιπλέον, με την εξουσιοδότηση του Υπουργείου Περιθάλψεως δύο φαρμακεία εντός της πόλης εκτελούσαν συνταγές για πρόσφυγες.

Απόσπασμα ανέκδοτου ημερολογίου του Ευστάθιου Χαλβατζή, πρόσφυγα με καταγωγή από την Σπάρτη της Μικράς Ασίας, Ιδιωτικό Αρχείο Οικογένειας Αργυρού.
Ο Ευστάθιος Χαλβατζής με μια νεαρή πρόσφυγα στον χώρο περίθαλψης των προσφύγων στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας. Ιδιωτικό Αρχείο Ειριάννας Αργυρού.
εφ. Πρόσκοπος του Ιονίου, φ. 16 (23/11/1924). Αρχείο Επτανησιακού Τύπου Αναγνωστική Εταιρίας Κερκύρας.

Σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη των προσφύγων διαδραμάτισε και ο Ερυθρός Σταυρός, κυρίως  με την οργάνωση συσσιτίων και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. 

 

 

«Μείναμε στους στρατώνες του κάστρου εννέα μήνες. Εκεί μας κοίταζε ο Ερυθρός Σταυρός.»
Μαρτυρία Ιωάννη Μισαήλογλου (Μουσαήλογλου) πρόσφυγας από το Καράτζορεν (Βερεκιού),
Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων 1960, Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
Οικογενειακό βιβλιάριο πρόσφυγα. Αρχείο Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ).

Στην Κέρκυρα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσέφεραν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους και ξένες φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα η Near East Relief και η Save the Children Fund συνέβαλαν τα μέγιστα στη φροντίδα των δεκάδων ορφανών προσφυγόπουλων που έφτασαν στο νησί.  


Στο παλάτι του Αχιλλείου φιλοξενήθηκαν δεκάδες ορφανά με την φροντίδα της Near East Relief. Τα παιδιά αυτά παρέμειναν για μικρό χρονικό διάστημα στην Κέρκυρα καθώς το 1924 αναχώρησαν για τη Σύρο.

«I saw [the orphans] first on the island of Corfu, Greece, where so many have dreamed of an empire since the legendary days of Ulysses. There were hundreds of them up there in the outbuildings of Kaiser Wilhelm's former winter palace. Then 800 boys stood up and sang 'My Country, 'Tis of Thee' -- all four verses without a book. . . The hearts of their hearers broke.»

Ορφανά φιλοξενήθηκαν επίσης στο Παλαιό Φρούριο καθώς και στο Μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων στη Στρατιά. Οι τοπικές αρχές φαίνεται πάντως πως μερίμνησαν για την υιοθεσία των ορφανών προσφυγόπουλων.

Ευσεβία Δημουλά, Κέρκυρα 05/07/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Σπυρίδων Μουρατίδης, Κέρκυρα 22/07/2022, Αρχείο Αναγνωστικής Εταιρίας
Κερκύρας.

Πέρα από τις Αρχές και τις οργανώσεις, δεν πρέπει να παραλείπεται και η συμβολή του γηγενούς πληθυσμού προς τους πρόσφυγες. Σίγουρα υπήρχαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, αλλά δεν έλειπαν και αυτοί που βοήθησαν από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί.

Και μεταξύ όμως των ίδιων των προσφύγων υπήρξε αλληλοϋποστήριξη και βοήθεια. Μάλιστα, ήδη από τον Ιανουάριο του 1923 συστήνεται ο Σύλλογος προσφύγων Μ. Ασίας και Θράκης «Η Πρόνοια».

Επιστολή του Συλλόγου προσφύγων Μ. Ασίας και Θράκης «Η Πρόνοια» προς τη Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», με την οποία αναγγέλλεται η ίδρυση του προσφυγικού συλλόγου (21/04/ 1923). Αρχείο Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».

Αν και στην Κέρκυρα βρήκαν καταφύγιο αμέσως μετά τον ξεριζωμό από τις ιδιαίτερες πατρίδες χιλιάδες πρόσφυγες, ήταν αδύνατον να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλοι μόνιμα στο νησί. Οι  περιορισμένες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης  σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων εκτάσεων γης για καλλιέργεια αποτέλεσαν τους κυριότερους παράγοντες μετεγκατάστασης του μεγαλύτερου ποσοστού των προσφύγων σε άλλα μέρη.

Οικογενειακό βιβλιάριο πρόσφυγα. Αρχείο Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Ν. Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ).

«Δεν θα λησμονήσωμεν ποτέ, ιδίως ημείς οι σχόντες το ευτύχημα να ζητήσωμεν άσυλον και καταφύγιον εις το φιλόξενον έδαφος της μυροβόλου νήσου των Φαιάκων, οποίας εγκαρδίου φιλοξενίας ετύχομεν. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν λέξεις ικαναί να αποδόσωσι εις την πραγματικότητα την αδελφικήν αγάπην, στοργήν και αυθόρμητον εγκάρδιον φιλοξενίαν, δι ής άπαντες οι ευγενείς Κερκυραίοι περιέβαλον τα ολονέν καταφθάνοντα πλήθη των προσφύγων».

Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, Συνοπτική έκθεσις αφορώσα τους εις Κέρκυραν αφιχθέντας, κατά το έτος 1922 εκ Μικράς Ασίας πρόσφυγας, Κέρκυρα, 1η Αυγούστου 1964. 

[Πηγή: Σπυρίδων Μουρατίδης, Προφορικές μαρτυρίες προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην Κέρκυρα, Βάνιας 2022.]

Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε χρήση, αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, φόρτωση (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου της ψηφιακής έκθεσης «Από την Ιωνία στο Ιόνιο», χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

To keep connected with us please login with your personal info.

New membership are not allowed.

Enter your personal details and start journey with us.

error: Content is protected !!
elΕλληνικά